Evangélikus élet

Evangélikus élet

Online Hittan

Online Hittan

NEVIFI
index..jpg
 
Krisztuskövetők egységéért ..... KÉPEK

Okumene

 Ökumenikus imahét 

2011

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

. . . és neked milyen böjt tetszik?

A feltámadást az idén alaposan ki kell böjtölnünk, de nem csak azért, mert ápprilis végére tolódik a húsvét. Böjtölni fogunk, már böjtölünk is egy országért, melynek profán passiója már régen elkezdődött, és valahogy nem akar véget érni. Böjt a böjtben. - írja Győri Gábor esperes

Hogyan böjtöl a kényszerpályára került egyház és benne az evangélikusság? Úgy tűnik, az egyház abban a kiváltságos helyzetben van, hogy megválaszthatja a böjtöléd módját. Böjtölhetünk hagyományos formában, pénteken koplalva, böjtölhetünk katolikus módra fölajánlott imákkal. jó cselekedetekkel. Böjtölhetünk az evangéliumi liberalizmus tudatában semmit sem változtatva szokásunkon. Sokan böjtnek tekintik azilyenkor szokásos többlet igehallgatást, templomozást, úrvacsorázást. Mások szerint böjt az, ha a világi örömöket kicsit visszafogva néhány hétre vállalunk némi lelkiismeret nyugtató önsanyargatást.

Testvér, ggondolkoztál-e már azon, hogy igazában melyik böjt tetszik neked? Mit szolnál az alábbi böjtspecialitásokhoz?

Szóböjt a felesleges szövegelés, pletyka visszafogására.  Panasz és önsajnálatböjt a a folyton siránkozóknak. A televizióböjtöt úgyszólván az egész magyar lakosságnak ajánlhatjuk. A közélet szereplői hazugság és gyülöletböjttel készülhetnének az ünnepe.

Valójában kinek böjtölünk? Magunknak? Másoknak? Istennek? Az Ószövetség népe Istennek böjtölt, de nem volt megelégedve a fogadtatással: "Miért böjtölünk - mondják -, ha te nem látod meg, miért gyötörjük magunkat, ha te nem akarsz tudni róla?"

Isten válaszából kiderül, hogy neki milyen böjt tetszik: "De hiszen ti a böjti napokon is megtaláljátok kedvteléseiteket, mert robotosaitokat hajszoljátok. Hiszen pörölve és veszekedve böjtöltök, sőt bűnösen, ököllel verekedve. Nem úgy bböjtöltök, ahogyan ma illenék, nem úgy, hogy meghalljam hangotokat a magasságban. Ilyen az a böjt, amely nekem tetszik?. nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldodod a bűnösen felrakott bilincset, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat és összetörsz minden jármot! Oszd meg a kenyeret az éhezővel, vidd be házadba a szegény bújdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!"(Ézs 58,3-7)

Nekem is tetszik az ilyen böjt! Milyen jó lenne a nagy magyar böjtben valamit megvalósítani ebből! Imagiene!Képzeld! Milyen jó lenne, ha magukbaszálnának a sokakat megtévesztő üzleti hatalmasságok, és oldódnának a bűnösen felrakott adósságbilincsek! Milyen jólenne, ha otthonok épülnének az extraprofitból, és senkit sem lakoltatnának ki a bankok!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Lélekemelő

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Napiige

Támogatás, adomány

Támogatás adomány

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031