Evangélikus élet

Evangélikus élet

Online Hittan

Online Hittan

NEVIFI
index..jpg
 
Krisztuskövetők egységéért ..... KÉPEK

Okumene

 Ökumenikus imahét 

2011

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

"Fecskefészek"

Nagyszénási „fecskefészek”

„Bízzál az Úrban teljes szívbõl, és ne a magad eszére támaszkodj!

Minden utadon gondolj rá, õ egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3,5–6)

Egy gyülekezetnek nemcsak templomra, de gyülekezeti házra is szüksége van. Nagyszénáson az evangélikus gyülekezet 1884-ben tudott kifejezetten iskola céljára építeni egy épületet. Ebbõl lett egy ideig Békés megye elsõ állami óvodája, majd leromolva, elöregedve üresen állt. Várta Isten és az emberek segítségét.

A Martin-Luther-Bund segélyszervezettől kapott támogatással, Erdélyi Zoltán lelkészünk vezetésével a régi épületbõl 2004. május 23-ra ismét gyülekezeti ház lett. A felújított ház a több évtizeden át itt szolgált Fecske Pál lelkész nevét vette fel. Fecske Pál (1910. október 17. – 1982. június 17.) Nagyszénáson szolgálta az Urat 1956. március 22-tõl 1979. január 1-jéig.

Az evangélikus közösség számára a ház valóban „fecskefészek” lett. A Nagyszénási Keresztyén Nõegylet, amely nem csupán evangélikusokat foglal magába, itt tartja havi összejöveteleit. Imával, kézimunkázással, beteglátogatások megszervezésével vidám közösségi életet él.

Azóta már a NEVIFI elnevezésû ifjúsági csoport is létrejött, melynek tagjai jól érzik magukat egymás társaságában, és alkalomadtán vendégeket is tudnak fogadni, elszállásolni a közösségi házban. Ugyanide járnak hittanórára azok a gyermekek, akik nem az iskolákban vagy óvodákban ismerkednek a hit dolgaival.

Az épület falán jól elférnek az emléktáblák, idõrendi sorrendben: az állami óvodát hirdetõ és a Fecske Pál emlékének szánt (utóbbit gyermekei állíttatták).

Örömünk fokozódott, amikor 2007. október 23-ra templomunk elõtt felállították a Fecske család õseinek emelt obeliszket – Tápiószentmártonból áthozva. A lelkész fia ajándékozott meg vele bennünket, a gyülekezetet, a falut. Hirdeti az Úr kegyelmét, egykori hû szolgája emlékét: „Mindig megsegített bennünket az Úr!” (1Sám 7,12)

KULCSÁR LÁSZLÓNÉ felügyelõhelyettes (Nagyszénás)

_________________________

Megjegyzés:

A Fecskeházban helyet kapnak az istentiszteleti alkalmak is. Ez főleg télen nagyon sokat jelent, hiszen a ház fűthető. A ház felső szintjén két vendégszoba van berendezve, ahol civilizált szállást tudunk biztosítani vendégeink számára.

Ugyancsak a a Házbal helyet adunk civil szervezetek összejöveteleire.

Erdélyi Zoltán lelkész

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Lélekemelő

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Napiige

Támogatás, adomány

Támogatás adomány

« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930