Evangélikus élet

Evangélikus élet

Online Hittan

Online Hittan

NEVIFI
index..jpg
 
Krisztuskövetők egységéért ..... KÉPEK

Okumene

 Ökumenikus imahét 

2011

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Martin-Luther-Bund támogatás

A Fecskeház és a Martin-Luther-Bund

 Az egykori Óvoda épületének megújulásáról, egy Gyülekezeti Ház megvalósulásáról nem lehetne beszélni, ha az Úristen nem talált volna segítõkész embereket, akik hisznek abban, hogy a nagyszénási evangélikus közösségnek jövõje van. Õk, a Martin-Luther-Bund munkatársai.

MLB jelkép 
A szervezet jelképe

 

 Milyen szervezet a Martin-Luther-Bund?

Segélyszervezt, amely a világ minden táján szorványban élő lutheránusok támogatásán fáradozik.

A 19. század folyamán sokan elvándoroltak Németországból; voltak akik a háború, az éhínség, vagy a vallási üldözés miatt, esetleg egy jobb megélhetés reményében hagyták el az országot. A legtöbbször a cél Amerika volt. De ott azonban hiányoztak a papok, a Biblia. Az elvándoroltak megsegítésére alapult meg 1853-ban Hannoverben az első "Perselyszövetség". Más német városok követték a példát. Az egyesületek célja a világ lutheránus hitű testvéreinek a folytonos támogatása és megerősítése. Ez a munka egyértelműen felekezeti irányú volt, a lutheránus vallást támogatta a szórványban.

1932-ben a német "Perselyszövetségek" Breslauban egyesültek és létrehozták a Marti-Luther-Bund-ban. (Luther-Márton-Szövetség) és létrehozták azt a szövetséget, amelyik ma is létezik az eredeti alakjában. Központja - együtt a két diákotthonnal és a MLB Kiadóval - Erlangenben van, az egyetemi városban.

Az évek során a lutheránus értelmezésű - határokat átlépő - munka meghozta a gyümölcseit. A sok tapasztalat, melyet a szövetség munkájával szerzett, fontos szerepet játszott a Lutheránus Világszövetség megalapításában, 1947-ben Lund városában.

A komunista rendszer országaiban - sokszor a saját testi épségüket veszélyeztetve - tartották a kapcsolatot a lutheránus egyházak vezetőivel. Az akkori titkos rendőrségek fáradozása ellenére, segélyeik eljutottak a rászorulókhoz.

A rendszerváltás után sokat segítettek a kicsi egyházak, gyülekezetek munkájában; hozzásegítették őket szolgálati autók, irodai felszerelések, úrvacsorai készletek beszerzéséhez; gyülekezeti épületek, szolgálati lakások újjáépítéséhez adtak támogatást; nyelvkurzusokat szerveznek évente, ahol lelkészek és munkatársak sajátíthatják el a német nyelvet; a lelkészek továbbképzésében nyújtanak komoly segítséget; külön osztályuk foglalkozik a lelkészi munkában szükséges kiadványok szétküldésével. A szervezetről többet lehet megtudni a honlapjukról.

Nekünk, kelet európai lutheránusoknak nem csak anyagi támaszt jelentettek, hanem támaszt az evangélikus identitásunk megtartásában.

 

MLBemléktábla


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Lélekemelő

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Napiige

Támogatás, adomány

Támogatás adomány

« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930